Missförstånd angående kvinnans arvsrätt

Det största missförståndet bland svenskar om Islam är att de islamiska arvereglerna är könsdiskriminerande. Detta på grund av att mannen i vissa situationer ärver mer än kvinnan. Det många är omedvetna om är hur och varför det islamiska systemet i sin helhet ser ut som det gör. Många tror att kvinnans arvedel alltid är hälften av mannens, men beroende på kvinnans relation till den avlidne kan både kvinnan ärva mer än mannen, lika mycket eller mindre. Anledningen till att mannen kan ärva lika mycket som två kvinnor är för att mannen ensam har ansvar för den finansiella aspekten och har försörjningsplikt.

Kvinna är befriad från försörjningsplikt och behöver inte spendera pengar på någon annan i familjen än sig själv, utom i den situation då kvinnan måste bära hela ansvaret för sin familj. Ett renodlat och perfekt islamiskt samhälle strävar alltid efter att lyfta bort detta ansvar från kvinnan, kvinnan har ingen försörjningsplikt så länge en manlig släkting finns kvar i livet. Den tredjedel av arvet som är kvinnans kan hon spendera på sig själv medan mannen måste dela med sig av sina två tredjedelar för att fullborda sin ekonomiska försörjningsplikt för sin hustru och resten av familjen. En kvinnas make kan heller inte använda sig av hennes personliga förmögenhet utan hennes tillåtelse och han är fortfarande då förpliktad att bistå henne ekonomiskt.

Om mannen inte fullbordar denna plikt kan hon klaga mot honom i en islamisk domstol och tvinga honom att ge henne tillräckligt med underhåll eller kräva att bli fri från maken. Den islamiska arvslagen anpassar lagarna efter könens olika behov samt förpliktelser och skapar i grund och botten inte orättvisa gentemot något kön. Behovet bestäms av den sociala bördan respektive person måste bära. Islam betraktar kvinnan jämlik med mannen när det gäller hennes förtjänster, arbetslöner, handelsförtjänster, intäkter från mark etc. Felaktigt tror många muslimer och icke-muslimer att kvinnan i Islam är värd hälften av en man, men efter klargörandet av tvivlen är det klart att Islam står för raka motsatsen.

Annonser

Publicerat av

Anas Khalifa

Anas Khalifa, född -83 i Egypten och kom till Sverige -89. Huvudsysselsättning just nu är: författarskap och föreläsningar om islam.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s