Hâdith terminologin مصطلح الحديث – Frågor och svar 1

Vad är en hadîth حديث ?

Det är vad som tillskrivs Profeten (fred över honom) av: uttalande, handling, godtagande och beskrivning. Det är alltså Profetens (fred över honom) tal, eller det som förmedlats till oss av hans handlingar, en beskrivning av honom eller vad han, fred över honom, sett och godkänt av handlingar eller tal.

Vad är en âthar أثر  ?

Det är vad som återberättats av uttalanden, handlingar och godtagande från Profetens, fred över honom, följeslagarna och deras efterföljare.

Vad är sânad سند?

Det är kedjan (silsilah سلسلة) av de män som återberättat själva innehållet (matn متن ) i hadîthen. Det är alltså en samling av män som förmedlade Profetens (fred över honom) hadîth till oss. Följeslagarna har hört ifrån honom (fred över honom), deras efterföljare (tabi’en) hörde från följeslagarna, sedan de som följer sedan de som följer och på detta sätt tills det nådde oss. Dessa män i kedjan måste ha träffat varandra och hört ifrån varandra hadîthens sânad (återberättarkedja).

Vad är matn متن?

Profetens (fred över honom) själva uttalande, alltså innehållet i en hadîth.

Vem är muhaddith محدث ?

Det är den som är sysselsatt med vetenskapen om hadîth, denne förstår dess grunder, och säkerställer dess tal och förmedlar det vidare i sann förståelse.

Fler frågor och svar om vår religions mäktiga och unika hâdith terminologi fortsätter i andra delar in sha’ Allah, håll utkik på bloggen.

Annonser

Publicerat av

Anas Khalifa

Anas Khalifa, född -83 i Egypten och kom till Sverige -89. Huvudsysselsättning just nu är: författarskap och föreläsningar om islam.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s