Hâdith terminologin مصطلح الحديث – Frågor och svar 3

11. Vad är en hadîth sahih lighairih حديث صحيح لغيره  (autentisk p.g.a. yttre omständigheter)?

Den är bra och godkänd i och för sig (själv) om den återberättas ifrån en annan väg likadan som den eller starkare än den, och den kallas för sahih lighairih! Detta för att äktheten inte kom ifrån dess egna isnad, utan den kom utifrån yttre omständigheter eller faktorer. Och denna form är den högsta typen av hasan lithatihi och under Sahih lithatihi صحيح لذاته .

12.Vad är en hadîth hasân حديث حسن ?

Det är den hadîth som har en ansluten återberättarkedja med en trovärdig återberättare vars memoreringsförmåga minskat till den efter honom, utan oegentligheter och allvarliga dolda fel. Alltså vissa av de som återberättar en hadîth hasân har svagare kompetens vad gäller memoreringsförmågan och förmedlandet i jämförelse med de som återberättar en Sahih Hadîth.

13.Vad är domslutet för den?

Den är som Sahih, vad gäller användandet av den som bevis. Fastän den är svagare i styrkan, men alla rättslärda har använt den som bevis och handlade efter den.

14.Vad är en hadîth hasan lighairihi حديث حسن لغيره ?

Det är den svaga om dess vägar är många, och att inte orsaken för svagheten är p.g.a. en återberättare som blivit en syndare eller lögnare. En svag hadîth upphöjs till en hasan lighairihi, med följande orsaker:

  • Att den återberättas ifrån en eller flera andra vägar, med kravet att de andra vägarna är desamma eller starkare.
  • Att orsaken för svagheten i hadîthen antigen är dåligt minnesförmåga hos återberättaren eller bruten kedja, eller glömska hos någon av återberättarna. Och denna är lägre nivå än hasan lighairihi.

15.Vad är domslutet för den?

Den är accepterad och kan används som bevis.

Fler frågor och svar om vår religions mäktiga och unika hâdith terminologi fortsätter i andra delar in sha’ Allah, håll utkik på bloggen.

Annonser

Publicerat av

Anas Khalifa

Anas Khalifa, född -83 i Egypten och kom till Sverige -89. Huvudsysselsättning just nu är: författarskap och föreläsningar om islam.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s