Fiqh (Jurisprudens) för alla – mensblödning och förlossningsblödning

Den periodiska mensblödningen

  • Det finns inga bevis i profetens (fred över honom) uttalanden i hur länge mensperioden skall vara. Med andra ord finns det inget minimum eller maximum för mensperiodens längd.
  • Mensblod är en speciell blödning med en säregen lukt, färg och utseende.
  • Om det är något annat slags blod så är den orsakat av en sjukdom.
  • Kvinnan som har mensblödning ska avstå från bön, fasta och sexuellt umgänge med sin man.

Alla bevisen som har lagts fram om hur länge mensperioden skulle vara är ahadîth med svaga kedjor och det går inte att bygga en islamisk åsikt på en svag hadith. Längden på mensperioden är individuell och det finns inget schema som alla kvinnor måste följa. Profeten (fred över honom) har sagt till en kvinna: ”Om mensblödningen har börjat så låt bli att göra bönen (salat) och när mensblödningen är över så två dig ren (ghusl).” Profeten (fred över honom) har inte fastsatt någon period för henne utan det framgår tydligt att hon skulle göra sig ren så fort mensblödningen var över.

Imam Ahmad sade att Um Salamah (Profetens fru) frågade Profeten (fred över honom) om en kvinna som blödde konstant. Profeten sade då att hon skulle uppskatta hur lång hennes mensperiod var. Så länge som hennes mensperiod varade skulle hon inte utföra sin dyrkan och sedan återgå till sin dyrkan som vanligt. Detta gäller så länge hon blöder kontinuerligt. Även i denna hadith bestämde Profeten (fred över honom) inte mensperioden utan det var en individuell sak.

Den som har blödning p.g.a. sjukdom kan göra bön men hon måste först tvätta bort blodet från sina kläder. Profeten (fred över honom) har sagt i en hadith återberättad av Bukhari och Muslim att en kvinna kom och frågade Profeten (fred över honom) om den periodiska blödningen och Profeten (fred över honom) svarade: ”Tvätta dig och dina kläder rent och gör din bön”! Ur denna hadith förstår vi att en kvinna som har blödning p.g.a. en sjukdom måste fortsätta sin dyrkan som vanligt.

Beviset för att en kvinna som har mensblödning inte ska göra sin bön eller fasta: I en autentisk hadith av ’Aishah att Profeten (fred över honom) sade: ”Om hon får mensblödning ska hon inte göra bön och när hennes mens är slut så ska hon börja göra sin bön igen som vanligt”. En annan hadith att han (fred över honom) sade: ”… är det inte så att hon inte behöver göra sin bön när hon har sin mensblödning…” (Detta är en del av en lång hadith).

Vad gäller att ha samlag under mensblödning säger Koranen följande: {OCH DE frågar dig [Muhammad] om [kvinnans] månadsblödning. Säg: ”Detta är ett ömtåligt och smärtsamt tillstånd. Håll er därför borta från kvinnorna under deras period och kom inte nära dem förrän de är rena.”} (Al-Baqara 2:222). En av de ahadîth i detta tema säger: ”Gör det ni behagar men undvik att ha samlag.”

Vad gäller att ta igen dagar för fastan under ramadan, men inte för böner så har ’Aishah sagt att de har blivit beordrade av profeten (fred över honom) att ta igen dagar för ramadan men inte för bönen.

Blödning efter födsel (nifas)

De flesta lärda är av åsikten att perioden är 40 dagar lång. Um Salamah sa att kvinnorna under profetens (fred över honom) tid inte gjorde bön eller fastade i 40 dagar efter sin födsel. Dagens vetenskap har visat att blödningen från en kvinna som har blödning inte varar längre en 6 veckor och att om blödning består efter denna period så är det blödning p.g.a. sjukdom. Kvinnor som berörs av denna blödning ska liksom under mensperioden avhålla sig från sin bön, fasta och samlag. I huvudsak så gäller samma regler som för de som har fått mensen.

Annonser

Publicerat av

Anas Khalifa

Anas Khalifa, född -83 i Egypten och kom till Sverige -89. Huvudsysselsättning just nu är: författarskap och föreläsningar om islam.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s