Hâdith terminologin مصطلح الحديث – Frågor och svar 5

21.Vad är en hadîth munqati حديث منقطع ?

Bokstavligen ”trasig/bruten”, där en isnad där människorna som återberättar hadîthen är frånkopplade på någon punkt. Isnad i hadîthen kan verka muttasil, men en av återberättarna är känd för att ha aldrig hört hadîthen från sin närmaste auktoritet, trots att de levde under samma tid, är munqati’. Den tillämpas också när någon säger ”en sade till mig”.

22.Vad är domslutet för den?

Munqati’ är svag med alla de lärdas enighet, och detta grundar sig på att man inte vet tillståndet hos återberättaren som utelämnas.

23.Vad är en hadîth mawdu حديث موضوع ?

En hadîth som är mawdu, är en fabricerad hadîth som inte kan tillskrivas dess ursprung. Den påstås ha sagts av Profeten (fred över honom) men är i verkligheten en falsk, lögnaktig återberättelse. Detta är den värsta typen av svaghet i en isnad. Vissa lärda anser den vara en egen kategori och inte en del av den svaga hadîthen. Det är alltså tal som Allahs Sändebud (fred över honom) inte har sagt alls, utan det är påhitt ifrån någon av återberättarna som har lögnaktigt tillskrivits Allahs Sändebud (fred över honom).

24.Vad är domslutet för den?

De lärda är eniga om att det inte är tillåtet att återberätta den eller handla efter den för den som har kunskap om tillståndet för hadîthen, förutom för att klargöra att den är fabricerad. Allahs Sändebud (fred över honom) sade: ”Den som återberättar en hadîth ifrån mig och han vet att det är lögn, han är då bland en av lögnarna.” (Autentisk hos Muslim: 1).

25.Vilka metoder använder lögnarna när den fabricerar hadîthen?

  • Antigen hittar lögnaren på tal ifrån sitt eget tal, sedan lägger en isnad till det talet och återberättar det.
  • Eller så tar han tal av vissa visdomsmän eller andra och tillägger en isnad till detta tal.
Annonser

Publicerat av

Anas Khalifa

Anas Khalifa, född -83 i Egypten och kom till Sverige -89. Huvudsysselsättning just nu är: författarskap och föreläsningar om islam.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s