En berömd spansk affärsman

Ibn Hazm, må Allah visa honom nåd, nämner i sitt arbete Tawq al-Hamamah en berättelse om en berömd spansk affärsman:

Det var konkurrens mellan honom och fyra andra affärsmän och på grund av detta, ogillade de honom. De var därför fast beslutna att förarga och provocera honom. En morgon när han lämnade sitt hus för att ta sig till sin arbetsplats, klädd i en vit skjorta och turban, passerade han en av de fyra affärsmännen på vägen. Han hälsade på den spanska affärsmannen, tittade på hans turban och sade: ”Så vacker denna gula turban är!”

Affärsmannen sade: ”Är du blind? Denna turban är vit!”

Han svarade: ”Nej, den är gul! Den är gul, men den ser bra ut.”

Affärsmannen lämnade honom och gick vidare tills han träffade den andra av dem. Han hälsade på honom och tittade på hans turban och sade: ”Du ser vacker ut idag! Dina kläder ser bra ut! Speciellt denna gröna turban!”

Affärsmannen sade: ”Turbanen är faktiskt vit.”
Nej, den är grön”, insisterade han.
Han svarade: ”Det är vitt! Håll dig borta från mig!”

Affärsmannen gick vidare, började prata för sig själv, och lite då och då tittade han på turbanens flygel för att se att den verkligen var vit. Han nådde sin butik och öppnade låset. Samtidigt kom den tredje av de fyra affärsmännen fram till honom och sade: ”Så vacker du är denna morgon! Och speciellt dina kläder, de ser så fina ut! Och din vackra blåa turban gör dig bara ännu vackrare!”

Affärsmannen såg på sin turban för att fastställa dess färg, sedan gnuggade sig i ögonen och sade: ”Käre broder! Min turban är vit!”

Nej, den är blå. Men det viktiga är att det ser bra ut, så oroa dig inte!”, sade mannen och gick sin väg. Affärsmannen började skrika efter honom och sade: ”Turbanen är vit!” samtidigt som han såg på sin turban för att fastställa dess färg igen.

Han satt i hans butik ett tag och kunde inte ta ögonen från turbanen. Under tiden kom den fjärde personen och sade: ”Hälsningar! MashaAllah! Varifrån har du köpt den här röda turbanen?”

Affärsmannen skrek: ”Min turban är blå!”

Han svarade: ”Nej, den är röd.”

Affärsmannen sade: ”Nej, den är grön! Nej, egentligen är den vit! Nej, den är blå, eller svart!” Han skrattade sedan högt, sedan skrek, sedan började gråta och sedan började hoppa upp och ner!

Ibn Hazm, må Allah visa honom nåd, sade: ”Efter detta brukade jag se honom på Spaniens gator. Han hade blivit galen och småbarn brukade kasta stenar på honom.” [Sllut på utdraget ur boken Tawq al-Hamamah]

Om dessa fyra personer, med hjälp av deras kompetens, kunde ändra inte bara denna persons natur, men också hans sinne, hur blir det med den beprövade kompetens som stöds av uppenbarelser som en person kan omsätta i praktiken för att komma närmre Allah?

Lägg i verk och praktisera alla goda färdigheter du kan få tag i eller kommer över och du kommer att vara lycklig.

Om du säger till mig: ”Jag kan inte.”
Kommer jag att säga till dig: ”Försök åtminstone!”
Om du säger till mig: ”Jag vet inte hur.”
Jag säger då: ”Jo, du vet!”

Profeten (fred över honom) sade: ”Kunskap erhålls endast genom inlärning, och tålamod erhålls enbart genom uthållighet.”

En synpunkt…

Hjälten är den som går bortom hans förmåga för att förbättra sina färdigheter, tills han blir kapabel till att förbättra, och kanske även ändra färdigheter och kompetens hos andra. 

[Ur boken ”Njut av ditt liv” av Shaykh Muhammad Al-‘Arifi]

Annonser

Publicerat av

Anas Khalifa

Anas Khalifa, född -83 i Egypten och kom till Sverige -89. Huvudsysselsättning just nu är: författarskap och föreläsningar om islam.

One thought on “En berömd spansk affärsman”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s